torstai 16. helmikuuta 2023

Taimimyynti ja taimiluettelo 2023


Taimimyynti ja taimiluettelo 2023

Taimimyynti alkaa keväällä tuttuun tapaan Salon torilla sekä lähialueen tapahtumissa joista ilmoitan tarkemmin lähempänä. 

On myös mahdollista ostaa taimia Tilaa ja nouda-palvelun kautta.
Voit siis tilata taimet ja noutaa ne sovittuun aikaan puutarhalta tai Salon torilta. Pakkaamme taimet noutovalmiiksi. Maksun voi suorittaa kortilla, käteisellä tai etukäteen sovittaessa laskulla.

Tilaukset mieluiten sähköpostilla tiinakettu@gmail.com tai 050-5912387/Tiina

Huom!15.3 mennessä tehdyistä tilauksista saa 5% alennusta, kun tilaus on 50e tai enemmän. Taimet on noudettavissa lähinnä toukokuusta lähtien, tarkempi ajankohta sovitaan lähempänä noutoa.

Iloista kevään odotusta t. Tiina Metsälammelta  Metsälammen Puutarha, Taimiluettelo 2023 vähittäismyynti

Yrtit:  Ruukku 9x9x10       3e/ruukku

Basilikat: Basilikat tarvitsevat lämpimän ja aurinkoisen kasvupaikan.  Ne ovat kylmänarkoja ja voivat kärsiä jo matalissa lämpöasteissa. Parhaiten basilikat viihtyvät kasvihuoneessa tai ruukussa suojaisessa paikassa terassilla ja parvekkeella.

Basilika Ocimum basilicum: Genoveser : Perinteinen, isolehtinen. Yksivuotinen.

Pienilehtinen basilika, Fino Verde: Pensasmainen, koristeellinen. Käyttö perinteisen basilikan tapaan. Yksivuotinen. (eko siemen)

Sitruunabasilika:Sitruunan makuinen ja tuoksuinen basilika. Keskisuuret, vaaleanvihreät lehdet. Suosittu tuoremausteena, mutta säilyttää makunsa myös kuivattuna. Monenlaiseen ruoanlaittoon, erityisen hyvä kalaruokiin. Yksivuotinen. 

Thaibasilika, Sweet Thai: Idän keittiössä suosittu, makea ja mausteinen basilika. Kaunis ja koristeellinen kasvutapa. Lehdet ovat tummanvihreät.  Yksivuotinen. 

******************************************************** 

Iisoppi, Hyssopus officinalis: ”Pohjolan laventeli”  Kauniit violetin siniset kukat, käytetään myös koristekasvina esim. matalana aidanteena (istutusväli 25-30 cm) Voimakkaan makuinen mauste, joka sopii liha-, kala-, ja kasvisruokiin sekä teesekoituksiin. Hyvä mehiläis- ja perhoskasvi.  Hyvin talvehtiva,  monivuotinen.

(eko siemen)

Korianteri, Coriandrum sativum: Itämaisen ruoan perusmauste. Käytetään sekä lehtiä että siemeniä. Yksivuotinen.

Kurkkuyrtti, Borago officinalis: Loistavan siniset kukat soveltuva syötäviksi koristeiksi salaatteihin, kakkuihin ja jääpaloihin. Voimakaskasvuinen ja hyvä mehikasvi. Yksivuotinen, mutta leviää helposti siementämällä.

Lipstikka, Levisticum officinale Lipstikka eli Liperi voi kasvaa jopa 1,5-2,0 metriseksi pensaaksi. Se on jokaisen keittiön perusmauste. Lipstikka sopii moniin kastikkeisiin ja keittoihin, joihin muuten käyttäisit mausteena lihaliemi- tai kasviskuutiota. Voidaan käyttää sekä kuivattuna että tuoreena. Talvehtii hyvin, monivuotinen.(eko siemen)

Oregano, Kreikkalainen aito-oregano, Kreikanmeirami Origanum vulgare ssp.hirtum: Voimakkaan makuinen oregano, joka sopii lähes kaikkeen ruoanlaittoon. Sitä voi käyttää tuoreena, mutta parhaimmillaan se on kuivattuna. Monivuotinen.

Mäkimeirami, Origanum vulgare: Erityisesti pizza ja tomaattiruokien perusmauste, mutta sopii lähes kaikkeen ruoanlaittoon. Maku ja tuoksu säilyvät kuivattaessa. Kukkii pitkään violetein kukin, hyvä perhos-ja leikkokukka. Monivuotinen. Leviää helposti.  (eko siemen)

Perilla l.Veripeippi, Perilla frutescens, Shiso: Burgundin punaiset koristeelliset lehdet. Maistuu monien mausteiden sekoitukselta. Yleisesti käytössä Japanilaisessa keittiössä persiljan tapaan. Voidaan silputa tuoreena salaatteihin, vihannes- ja kalaruokiin sekä käyttää sushiin. Yksivuotinen.

Punaväriminttu, Monarda didyma :  Punaisia sävyjä. Hyvä Tee- ja maustekasvi,  soveltuu myös leikkokukaksi. Suosii tuoretta hiekkamultamaata. Viihtyy auringossa ja puolivarjossa. Leviää rönsyistä, jaetaan kahden vuoden välein. Monivuotinen. Uusi luettelossa !

Sammalpoimuinenpersilja: Runsaspoimuinen ja  maistuva. Kaksivuotinen, mutta viljellään useinmiten yksivuotisena. 

Sileälehtinen persilja, Gigante d ´Italia: Voimakas persiljan maku, mainitaan maultaan parhaimmaksi persilja lajikkeeksi. (eko siemen)

Ruohosipuli, Allium schoenoprasum: Monivuotinen. Voidaan korjata useita kertoja kesässä, kunhan jättää osan varsista kasvamaan. Hyvä jakaa muutaman vuoden välein. Käytetään yleensä kylmissä ruoissa esim. kermaviilikastikkeessa, silputtuna salaattiin tai kalan kanssa. Kuumennettaessa sen maku kärsii. (eko siemen)

Kiinanruohosipuli, Allium tuberosum: Monivuotinen. Kasvaa ruohosipulin tapaan. Lehdet ovat pitkät, kapeat ja litteät. Maistuu lievästi valkosipulille.

Salvia, Salvia officinalis : Voimakkaan makuinen klassikkoyrtti, joka sopii liha-, kala- ja kasvisruokiin sekä teesekoituksiin. Kaunis ja koristeellinen kasvutapa. Monivuotinen. (eko siemen)

Sitruunakissanminttu, Nepeta cataria var. citriodora, Lemony: muistuttaa aitokissanminttua, mutta tuoksuu sitruunalta. Korkeus 90-120cm. Lehdet harmahtavan vihreät, kukat valkoiset. Käytetään teeksi tai salaattiin. Monivuotinen.  Uusi luettelossa!

Sitruunamelissa, Melissa officinalis: Sitruunan tuoksuinen ja makuinen kala-, tee- ja jälkiruokayrtti. Melissan lehtiä käytetään usein myös jälkiruokien koristeena. Monivuotinen. (eko siemen)

Timjami, Thymus vulgaris, German Winter: Yrttitarhan maukas yleisyrtti, joka sopii kaikenlaiseen ruoanlaittoon.  Käytetään tuoreena tai kuivattuna.  Monivuotinen. (eko siemen)

Tilli, Anethum graveolens: Viljellään sekä lehti- että kruunutillinä.  Kasvualusta saa olla multava, lämmin, kostea ja ravinteikas. Liian paahteisella paikalla tilli kellastuu helposti. Kuumassa ja kuivassa kukkiminen nopeutuu ja lehtisato jää pieneksi. Yksivuotinen.


Yrtti-iiso l. Anisiiso, Agastache foeniculum: Kaunis reheväkasvuinen yrtti, jolla on sinisen lilat kukat. Erinomainen tee- ja jälkiruokayrtti, suosittelen! Kukkia voi käyttää leikkona ja kuivattaa. Monivuotinen. 

(eko siemen)
Pieniä määriä tuotannossa:

Tuoksuampiaisyrtti, Dracocephalum moldavica: Tunnetaan myös nimellä Moldavian-melissa. Maistuu miedosti sitruunalle. Sinisen lilat kukat, jotka sopivat myös leikkokukaksi. Korkeus n. 60cm.

Lehtisato korjataan, kun kukkavarret ovat puoliksi  kukassa. Käytetään esim. kalaruoissa, salaateissa, teenä.

Viljely aurinkoisella paikalla.Yksivuotinen. Erinomainen mehiläis-ja perhoskasvi.  3e/ruukku


Oranssi-iiso, Agastache aurantiaca, Apricot Sprite:  Yrtti- ja koristekasvi. Kukkii harvinaisen oranssin sävyisin kukin  heinäkuusta pitkälle loppukesään.. Korkeus 30-45 cm. Viihtyy auringossa, suosii tuoretta (kosteahkoa) hiekkamultamaata, mutta sietää myös kuivuutta. Sopii käytettäväksi salaatteihin, jälkiruokiin,  koristeeksi ja teeyrtiksi.  Saattaa talvehtia Suomessa. 

 Uusi luettelossa!  4e/ruukku


 Rohtosamettikukka, Tagetes lucida: Kutsutaan myös Meksikon rakuunaksi. Meillä yksivuotinen. Miellyttävän makuinen ja tuoksuinen yrtti-ja koristekasvi.  Kaunis keltainen kukinto, joka sopii hyvin leikko- ja kuivakukaksi. Maustekäyttö rakuunan tapaan. Tutustumisenarvoinen yrtti.

Uusi luettelossa! 3e/ruukku

******************************************
Yrtit Ruukku 11x11x12   5e/ruukku


Lakritsitagetes, Tagetes filifolia,:  Suuren suosion saavuttanut kapealehtinen, maukas, hieman lakritsilta ja anikselta maistuva.  Lakritsiyrtti soveltuu monenlaisten ruokien ja juomien maustamiseen. Raikkaan vihreät, kapeat lehdet on helppo silputa joukkoon ruoanlaiton loppuvaiheessa. Yksivuotinen.

********************************************* 

Laventelit ovat  30-60 cm korkeita, ikivihreitä puolipensaita. Käytetään koristeena, tuoksuyrttinä ja myös ruoanlaitossa. Laventelin talvehtiminen ulkona on meillä epävarmaa, mutta mahdollista kun otetaan huomioon kasvuolosuhteet ja talvisuojaus.

Tähkälaventeli, Lavandula angustifolia,

Vicenza Blue: Kukkii aikaisin. Kauniit sinilila sävyiset tuoksuvat kukat. Korkeus 40 cm.  Uusi lajike luettelossa!

Ellagance Purple: Kukkii aikaisin. Runsaskukkainen, kukinnot tasaiset ja kookkaat, tiivis kasvutapa.. Perinteinen laventelinsininen väri, tuoksuva. Korkeus n. 30cm.

**********************************************

.Mintut: Mintut ovat helppoja kasvatettavia. Kasvuun päästyään ne ovat suhteellisen vähään tyytyviä. Mintut viihtyvä tavallisessa multavassa puutarhamaassa, auringossa tai jopa varjossa. Ne talvehtivat yleensä hyvin ulkona.

Mintut leviävät helposti juurien ja rönsyjen avulla.  Siksi onkin syytä olla varovainen, ja ottaa huomioon kasvupaikkaa valitessa, etteivät ne valtaa tilaa muilta puutarhan kasveilta. Mintut soveltuvat hyvin myös ruukkuviljelyyn.

Mintut ovat erittäin käyttökelpoisia monenlaisessa ruoanlaitossa, tuoreena salaateissa ja koristeena jälkiruoissa.  Ne ovat suosittuja drinkeissä, yrttiteenä ja veden mausteena.

Ananasminttu, Mentha suaveolens, Pinedo: Koristeellinen, vihreä/valkokirjava minttu. Mintun tuoksua korostaa ananaksen makea aromi. Hyvä lisuke jälkiruokiin ja teesekoituksiin.

Mansikkaminttu, Mentha species, Almira: Voimakaskasvuinen, miellyttävä mansikan tuoksu ja maku. Kaunis myös koristekasvina.

Viherminttu, Mentha spicata, Spicata: Monikäyttöinen. Sopii tuoreena ruokien, salaattien ja juomien mausteeksi ja koristeeksi.

Marokonminttu, Mentha spicata, Marokko: Aromaattinen, mieto minttulajike ruuanlaittoon, kesäjuomiin ja cocktaileihin.

 Piparminttu, Mentha piperita, Piperita: Voimakkaan makuinen ja reheväkasvuinen. Erinomainen teeyrtti. Käytetään tuoreena tai kuivattuna. Tämä aito piparminttu on pistokaslisätty eli sitä ei voida kasvattaa siemenestä.

 Suklaaaminttu, Mentha x piperita F. Citrata, After Eight: Suklainen aromi, tee- ja jälkiruokayrttti.          

 *************************************************

 Oregano, Origanum vulgare,Compactum: Tuuhea, matala ja rehevä pallomainen kasvutapa. Isohkot vihreät lehdet.  Aromaattinen ja voimakkaamman makuinen kuin mäkimeirami. Monivuotinen.

Rosmariini, Rosmarinus officinalis, Barbague: Voimakkaasti pystykasvuinen lajike. Käytetään monenlaiseen ruoanlaittoon, tuoksuyrttinä ja koristekasvina. Voidaan käyttää tuoreena tai kuivattuna. Talvehtii sisällä viileässä ja valoisassa paikassa.

Oreganotimjami, nurmiajuruoho, Thymus pulegioides, Foxley: Rehevä, erittäin aromikas, valkovihreä lehdistö. Leviää mattomaiseksi ja kukkii kauniisti lila/vaaleanpunaisin kukin. Monivuotinen.

Sitruunatimjami, Thymus citriodorus,  Citriodorus: Sitruunan-aromi, vihreälehtinen. Monivuotinen, leviää mattomaiseksi kasvustoksi.

********************************************************
Yrtit Ruukku  11x11x12    6e/ruukku

Basilika, Magic Mountain, säänkestävämpi kuin muut basilikat. Koristeelliset liilat kukat, lila/vihreä lehdistö. Korkeus n.80cm. Lehtiyrttinä maukkaampi, jos leikataan ennenkuin pääse muodostamaan kukkia.

Lippia citriodora l. Sitruunaverbena, Aloysia triphylla: Raikkaan sitruunantuoksuinen ja -makuinen. Sopii kaikenlaiseen ruoanlaittoon, erityisesti kala- ja kasvisruokiin, sekä salaatteihin, vettä maustamaan ja yrttiteeksi. Säilyttää sitruunan tuoksunsa erinomaisesti myös kuivattuna. Pistokaslisätty eli sitä ei voida kasvattaa siemenestä. Talvehtii sisällä viileässä tai kellarissa.

Oliiviyrtti l. Viherhopeayrtti, Santolina viridis, Olivia: Raikkaan vihreä, vahvasti oliivilta ja havuiselta tuoksuvat lehdet, joita käytetään oliivin tapaan esim. salaateissa. Monivuotinen, mutta talvehtiminen epävarmaa ulkona

Ranskanrakuuna, Artemisia Dracunculus ´Sativa´, French Tarragon: Aromaattinen gourmet-mauste, kaikenlaiseen ruoanlaittoon, erityisesti vihannesten ja kananlihan maustamiseen. Pistokaslisätty, ei voida kasvattaa siemenestä. Monivuotinen..

****************************************

Laakerinlehti l. laakeripuu, Laurus nobilis: ruukku 11x11x12    9e/ruukku

Viihtyy kesällä auringossa tai  puolivarjossa, lämpimällä paikalla terassilla tai parvekkeella, mutta ei paahteessa. Ohuet lehdet kuivuvat herkästi, joten kastelun on oltava säännöllistä ja lehtiä voi sumuttaa vedellä. Savea kannattaa lisätä kasvualustaan sitomaan vettä. Syksyllä laakerin voi nostaa sisälle mielellään viileään ja valoisaan paikkaan talvehtimaan. Lepoaikana laakeria kastellaan niukemmin. Ruukku vaihdetaan n. kolmen vuoden välein, ruukku koko määräytyy latvuksen leveyden mukaan.

Lehtiä käytetään etenkin keitoissa, pataruoissa ja säilykkeissä. Lehdet poistetaan ennen ruokailua, niitä ei pidä syödä sellaisenaan.  

*****************************************


Tomaatit, Ruukkukoko 11x11x12cm   4e/ruukku

 *****************************************

Runkotomaatit ovat tomaatteja, jotka tuetaan ja joista poistetaan varkaat:

Kirsikkatomaatit:

Gardener´s Delight: Vanha tunnettu ja suosittu, viljelyvarma lajike. Makeat punaiset hedelmät, 20-25g.  Sopii viljeltäväksi avomaalle tai kasvihuoneisiin.

 Chocolate Cherry l.  Black Cherry:  Tummanruskeanpunainen, satoisa, aromaattinen ja makea tomaatti. Korkeus 150 cm. Hedelmä ovat pyöreät n. 2,5 cm kooltaan, tertussa n. 6-8 hedelmää. Antaa väriä ja makua esimerkiksi salaattiin.(eko siemen)

Sweet Million F1: Suosittu ja kysytty! Erittäin makea ja suurisatoinen. Sopii hyvin kotipuutarhaviljelyyn kausihuoneissa tai aurinkoiseen ja suojaisaan paikkaan avomaalle. Punaiset, pyöreät ja pehmeäkuoriset hedelmät 15-20g.

Trixi: Makeat,kirkkaanpunaiset ja soikeahkot hedelmät painavat n. 20g. 

Perlino XS Cherry F1: Voimakaskasvuinen ja erittäin satoisa marjatomaattilajike. Makeat punaiset hedelmät ovat kooltaan vain 1,5-2cm, eivätkä ne halkeile helposti. Kasvutapa on voimakas ja haarova. Voidaan kasvattaa vain 2-3 versoa, jolloin kasvaa n.150cm. Tuetaan runkolajikkeiden tapaan. Uusi luettelossa!

Sungold F1: Satoisa kirsikkatomaatti. Oranssit, pyöreät ja maukkaat hedelmät ovat painoltaan n. 10-15g. Mainitaan maailman makeimmaksi tomaatiksi. 

Goldiana: Oranssi kirsikkatomaatti, pyöreä hedelmä n. 20g. Makea ja ohutkuorinen. (eko siemen)

Yellow Pearshaped: tuottaa paljon keltaisia 4-5 cm pitkiä päärynänmuotoisia hedelmiä. Makeita ja aromaattisia. Korkeus n.150cm.  Vanha kulttuuriperintölajike 1800-luvulta. Uusi luettelossa!

***************************************************

Luumukirsikkatomaatit:

 Ildi:  Kirsikkatomaatti.  Muodostaa erittäin runsaasti luumun muotoisia hedelmiä yhteen terttuun. Maukkaat ja erittäin makeat hedelmät ovat kirkkaan oranssin keltaisia ja hyvin  pieniä n.10g painoisia. Kasvatus lämpimällä paikalla ulkona tai kasvihuoneessa. Perinnelajike.  

Principe Borghese: Pensastomaatti. Italialainen perinnelajike, jota käytetään usein aurinkokuivattuna. Lihaisat vähäsiemeniset, pienehköt, punaiset luumun malliset hedelmät ovat ohutkuorisia, makeita ja aromikkaita.

*************************************************

Suurempi hedelmäiset runkotomaatit:

Tanskan Vienti: Vanha tunnettu, aikainen ja viljelyvarma lajike. Punaiset, pyöreät maukkaat hedelmät n.70-80g.  Sopii viljeltäväksi ulos aurinkoiseen ja suojaisaan paikkaan sekä kasvihuoneisiin.

Tigerella: Aikainen ja erittäin suurisatoinen, erinomaiselta maistuva englantilainen lajike. Punaiset tomaatit, joissa kevyesti oranssit raidat ovat n. 80-90g painavia. Kasvihuoneeseen tai lämpimälle suojaisalle seinustalle. (eko siemen)

***********************************************Pensastomaatit: Pensastomaatit ovat matalampia kuin runkotomaatit ja ne ovat siksi helpompia tukea esim. lyhyeen keppiin. Niistä ei tarvitse poistaa varkaita.

Rentita: Aikainen pensastomaatti, joka tuottaa avomaalle istutettuna hedelmiä jo elokuun alussa. Sopii myös ruukkuihin tai parvekelaatikoihin. Punaiset, hyvänmakuiset, keskikokoiset hedelmät.

Balkonstar: Parveke tai pensastomaatti. Korkeus 50-70 cm. Punaiset, hyvänmakuiset, isot hedelmät 60-70g. Kasvusto tanakka, muistuttaa hauskasti perunaa. Satoisa, siksi tuettava.

Evakko: Vanha perinnelajike, jonka Karjalan evakot ovat tuoneet. Tuottaa runsaan sadon huonoinakin kesinä. Sopii avomaalle ja ruukkuihin. Pysyy matalana, mutta on syytä tukea esim. kepeillä runsaan sadon takia.         Hedelmät ovat keskikokoiset, punaiset ja hyvänmakuiset.


*********************************************** 

Ruukkuviljelyyn sopivat cocktail- kirsikkatomaatit. Sivuversoja ei tarvitse poistaa:

Sweet Sturdy F1 Jo: Erittäin makeat punaiset hedelmät painavat n.15g. Pensastava tomaatti sopii ulos lämpimään paikkaan ruukkuun tai kasvihuoneeseen. Korkeus n.35cm.   

Lemon Sherbet F1: Taimen korkeus on noin 35-40 cm. Sopii hyvin terasseille ja parvekkeille kasvatettavaksi. Tiiviskasvuinen ja aikainen kirsikkatomaattilajike, jolla on keltaiset hedelmät. Erittäin satoisa ja maukas.

Aztek: Tekee keltaisia kirsikkatomaatteja. Makeat hedelmät painavat n. 15g. Kasvaa n. 30 cm korkeaksi, mutta leviää pieneksi pensaaksi. Ulos lämpimään ja suojaisaan ruukkuihin ja kasvihuoneeseen.

Uusi luettelossa!   (eko siemen)  


Vilma F1: noin 30cm korkea kirsikkatomaatti. Tekee runsaasti punaisia makeita hedelmiä. Tuetaan tarvittaessa. Kasvihuoneeseen tai lämpimään suojaisaan paikkaan laatikkoon tai ruukkuun. Uusi luettelossa!

************************************************

Amppelitomaatit on istutettu halkaisijaltaan 25 cm vihreään amppeliin

17e/amppeli (jossa kaksi tainta) tai yksi taimi/ruukku 6e/ruukku:

Tumbler F1:Helppo viljellä. Aikainen ja runsassatoinen, hedelmät kirsikkatomaatti tyyppisiä, erittäin makeita  ja punaisia. Erittäin suosittu. 

Tumbling Tom Yellow: Runsassatoinen ja hyvän makuinen keltainen kirsikkatomaatti tyyppinen amppelilajike,

**************************************************

 


Paprikat:

Makeat paprikat, Ruukku 11x11x12   5e/ruukku

Californian Wonder:  Kasvatus onnistuu myös lämmittämättömässä kasvihuoneessa tai suojaisassa paikassa ulkona ruukussa  esim. parvekkeella tai terassilla. Lämpimänä kesänä olen onnistunut saamaan hyvän sadon myös lavassa.  Hedelmät ovat maukkaita myös vihreinä, kypsyessään ne muuttuvat punaisiksi. Tavallisen paprikan muotoisia, pyöreähköjä. Runsassatoinen, tuetaan esim. lyhyeen keppiin.

Korosko: Noin 14 cm ja 70 g painavat pitkät punaiset hedelmät. Keskikorkea, vaatii tukitikun.                      

Satoisa ja erittäin hyvän makuinen. Uusi luettelossa! (eko siemen)

****************************************************

Chilipaprikat: Ruukku 11x11x12 15kpl/ltk  7e/ruukku

Demon Red, Capsicum annuum: Apache- tyyppinen. Sopii kasvatettavaksi valoisassa sisällä, kasvihuoneessa, parvekkeella tai patiolla ruukussa. Korkeus n.35cm.  Kasvi tuottaa pitkään voimakkaan makuisia punaisia, pienikokoisa hedelmiä, jotka on helppo myös kuivata. Talvehtii sisätiloissa, viileässä ja valoisassa. Voimakkaan makuinen. Uusi luettelossa!

De Cayenne, capsicum annuum:Aikainen, korkeahko, pensasmaisesti kasvava chili. Hedelmät ovat punaiset ja 10-12 cm pitkät. Tulinen ja satoisa chili, jonka hedelmät on helppo kuivata. Saattaa tarvita tuennan.

 ****************************************************

Karviaiskoiso, ”Ananaskirsikka”, Physalis peruviana6e/ruukku

Kasvatetaan samaan tapaan kuin tomaattia. eli tarvitsee valoisan, suojaisan ja lämpimän kasvupaikan, runsaasti ravinteita ja vettä.. Helppo viljellä. Tämän vuotinen lajike on siementoimittajan mukaan matalakasvuinen vain 40cm korkea. Oranssit hedelmät ovat kypsiä, kun versolehdet ovat kuivuneet vaaleanruskeiksi. Hedelmät ovat herkullisia, ananasmaiset ja hapanimelät, syötäviä sellaisenaan tai ne voi keittää hilloksi. Suosittuja esim. jälkiruoka-annosten tai kakkujen koristeena.

 *****************************************************

 Kurkut:

Avomaankurkku ruukku 9x9x10 cm   3e/ruukku

Profi F1: Tummanvihreät hedelmät. Tasaisen satoisa, aikainen lajike. Sopii tuorekäyttöön ja säilöntään. Avomaankurkkuja voi mainiosti kasvattaa myös kasvihuoneessa, jolloin ne tuetaan samalla tavalla kuin pitkät kasvihuonekurkut.


Kasvihuonekurkku ruukku 11x11x12cm    4e/ruukku

Tasty Green F1: Pitkähedelmäinen, hyvänmakuinen ja satoisa kasvihuonekurkku. Helposti viljeltävä.

Mini Stars FI  25cm amppeleissa 16e tai ruukku 11 x11x12cm 7e/ruukku:  Pienihedelmäinen kasvihuonekurkku. Sileäpintaiset ja erittäin hyvänmakuiset hedelmät ovat kooltaan 8-10cm ja niitä kehittyy 3-4 kpl lehtihankaa kohden. Tuetaan kuten kasvihuonekurkku, mutta sopii myös amppeliin. Pieni myyntierä valmistuu toukokuun lopulla/kesäkuun alussa.

Kurpitsat; Kesäkurpitsat 3e/ruukku

Diamant:  Erittäin tunnettu,viljelyvarma ja satoisa lajike. Vihreät hedelmät maukkaimmillaan alle 20 cm mittaisina. Sopii monenlaiseen ruoanlaittoon kypsennettynä, mutta myös tuoreena esim. salaateissa tai dippikastikkeen kanssa hyvää. Sopii viljeltäväksi avomaalla tai kasvihuoneessa. Pensasmainen kasvutapa.

Spagettikurpitsa: Köynnöstävä kasvutapa,. Pitkänomaiset vaaleat hedelmät painavat n. 2-4 kg.  Korjataan n.15-25 cm mittaisena. Paras valmistustapa on halkaista hedelmä ja paistaa uunissa öljyn , pippurin ja suolan kera. Haarukalla vedetään spagettimaista, maistuvaa höystettä.  (eko siemen)

 *****************************************************

Talvikurpitsat: 3e/ruukku

Keltainen talvikurpitsa, Cucurbita maxima, Jättiläismeloni (lajikenimi hämäävä kyse on kurpitsasta); Litteänpyöreä, erinomainen säilöntään, keittoon jne.  Lajikkeen malto on oranssinkeltaista ja kuori vaalean keltainen. 

Halloween Jack: Hedelmät ovat pyöreitä n.4 kg painavia. Malto on oranssinkeltaista, ruoanlaittoon ja säilöntään erinomaista.  Sileä vahva kuori on kirkkaanoranssi, joten lajike sopii hyvin myös koristekäyttöön. 

Hokkaido-tyyppinen talvikurpitsa Uchiki Kuri: Hedelmä on pyöreähkö, tummanoranssi ja painoltaan n.1kg-1.5kg. Jos hedelmän annetaan kasvaa täysikasvuiseksi se kestää varastointia useita kuukausia. Hedelmäliha on oranssi, pähkinänmakuinen ja soveltuu monenlaisiin ruokiin. (eko siemen)

Myski/Butternut -kurpitsa, Cucurbita moschata, Early butternut: Kesäkurpitsaa muistuttava, mutta aromaattisempi, pähkinänmakuinen. Käytetään mm. salaatteihin, keittoihin ja jälkiruokiin.

Kooltaan 1-1,8 kg. Kestää varastointia. (eko siemen)  Huom! Vain pieni määrä tuotannossa.

***************************************************

Kuukausimansikka, fragaria vesca var semperflorens, Rügen: Ruukku 9x9x10   3e/ruukku Monivuotinen Tuottaa suurehkoja, punaisia ahomansikoita koko kesän. Ei tee rönsyjä ja on helppohoitoinen. Koristeellinen, kasvatus onnistuu kukkapenkin reunassa, amppelissa, ruukussa tai parvekelaatikossa.

***************************************************

Latva-artisokka, Cynara cardunculus Scolymus-Ryhmä: Ruukku 11x11x10  6e/ruukku Monivuotinen kasvi, jota viljellään meillä usein yksivuotisena. Talvisuojattuna saattaa talvehtia  Etelä-Suomessa. Kehtosuomujen suojaamat kukkamykeröt korjataan nuorina ja keskenkasvuisina.Mehevä tyvi ja kukkapohjus syödään keitettynä. Kaunis myös koristekasvina. Viihtyy aurinkoisessa, suojaisassa ja vettäläpäisevässä  hyvin lannoitetussa maassa. 

Green Globe: Perinnelajike. Vihreät mykeröt n.10 cm. Korkeus 100-150 cm. Istutusväli 60 cm.

*************************************************

*********************************************

Lehtivihanneksia/yrttejä   Ruukku  9x9x10   3e/ruukku ruukussa on useita taimia

Lehtikaali Brassica oleracea Sabellica-ryhmä: Puolikorkea.Lehdet hyvin kähäräiset ja kirkkaan vihreät. Viljellyistä vihanneksista yksi ravintorikkaimmista: sisältää A-, B-, C-vitamiinia ja rautaa. Voidaan kuivata ja käyttää tuoreena pitkin kesää salaateissa tai wokattuna tai paistettuna lämpimissä ruoissa. Yksivuotinen.

Palmukaali: Brassica oleracea Sabellica-ryhmä. Nero di Toscana Kauniit sinertävän vihreät kurttuiset lehdet, palmumainen ulkoasu. Kasvaa korkeaksi. Kasvatetaan ja käytetään samaan tapaan kuin lehtikaalia. Kylmänkestävä. Tunnettu vanha italialainen perinnelajike.

Punamangoldi, Beta vulgaris, Red Rhubarb:  Punajuuren sukuinen lehti- ja maustevihannes. Lehdet ovat maukkaimmillaan nuorina. Voimakkaan punaiset lehtiruodit. Yksivuotinen.

Uudenseelanninpinaatti, Tetragonia tetragonioides: Aikainen, voimakaskasvuinen, antaa satoa koko kesän. Lehdet ovat tummanvihreät. Mahdollista viljellä ruukussa tai istuttaa avomaalle tai kasvihuoneeseen. Voimakkaamman makuinen kuin pinaatti. Ei sovellu tuorekäyttöön. Kiehautettava ennen käyttöä, sopii keittoihin, paistoksiin, lettutaikinaan jne. Hyvä myös pakastettuna, kiehauta lehdet ja purista vesi pois ennen pakastusta. Yksivuotinen.

 Viinisuolaheinä l. punahierakka, Rumex sanguineus v.Sanguineus, Red Merlot:  Nopeakasvuinen, miedosti suolaiselta maistuva salaatti- ja yrttikasvi. Koristeellisuutensa vuoksi sopii myös kukkaistutuksiin. Monivuotinen.

 Villirukola, Diplotaxis tenuifolia, Isohietasinappi :Miedon kirpeä, pähkinäinen. Suosittu salaateissa ja ruoka-annosten koristeena.Viihtyy avomaalla ja ruukussa. Kukkii ja kehittyy hitaammin kuin tavallinen rukola eli siitä saadaan satoa huomattavasti pidempään. Monivuotinen. (eko siemen)

************************************************

Parsasalaatti: Lactuca sativa var.augustana: Celtuce :  Lehtiä kerätään pitkin satokautta, nuoremmat lehdet salaattiin sellaisenaan ja vanhempia voi wokata. Kukkavarsia käytetään parsan tapaan, ne kerätään syksyllä  juuri ennen kukintaa. Ruukussa on yksi taimi. 2e/ruukku Uusi luettelossa!

***********************************************Pensaspapu, Phaseolus vulgaris: Keltainen Golden teepee 18cm pitkät palot  tai vihreä Green Arrow n.13-15cm pitkät palot. Istutus aurinkoiselle, suojaisalle paikalla n. 15-20cm välein. Palot kerätään ennen kuin ne ehtivät pullistua ja sitkistyä. Palot valmistetaan ruuaksi keittämällä, niitä EI syödä tuoreena. Ruukussa on yksi taimi. 2e/ruukku. Uusi luettelossa! Purjo ruukku 9x9x10cm   5 kpl/ruukku  3e/ruukku

Hilari: Syys ja aikainen talvilajike  (eko siemen)


Raparperi, Rheum rhabarbarum  ruukku 11x11x10 7e/ruukku

Viktoria: Vanha kulttuuriperintö kanta. Edelleen eniten viljelty lajike. Satoisa, varret karmiininpunaiset. Raparperi viihtyy niin auringossa kuin puolivarjossa. Maan tulee olla runsasmultainen, mielellään hieman savipitoista, vettä läpäisevää  ja ravinnepitoista. Taimiväli 90cm.


Maissi ruukku 9x9x10cm 3 kpl/ruukku   3e/ruukku

Sweet Nugget: Erittäin komeat tähkät ja  korkea sokeripitoisuus. Maissi on tuulipölytteinen, joten taimet kannattaa istuttaa lähelle toisiaan mielellään 6-8 tainta/m2.

 Munakoiso ruukku 9x9x10,  Solanum melongenaDaniela:   5e/ruukku

Vaatii lämpimän, suojaisan ja valoisan kasvupaikan, mieluiten kasvihuoneen. Tuettava.

Erittäin aikainen ja runsassatoinen lajike. Hedelmä ovat pitkät ja purppuran mustat. Helppo viljellä;

 jos onnistut tomaatin viljelyssä niin onnistut viljelemään myös munakoisoa,  (eko siemen)

*********************************************************

Sellerit 9x9x10cm ruukku  4 kpl/ ruukku  3e/ruukku

Juuriselleri Apium graveolens, Alabaster: Aikainen. (eko siemen)

Lehtiselleri Apium graveolens, Tall Utah: Voimakaskasvuinen ja aikainen varsiselleri.

 *********************************************************

Vesimeloni, ruukku 9x9x10, Citrullus lanatus, Sugar Baby: 4e/ruukku

Tumma pyöreä hedelmä kasvaa n. kilon painoiseksi. Malto on punainen ja makea.

Taimietäisyys n. 3 tainta/ m2. Köynnöstävä, mutta pienikasvuinen. Hedelmöittyminen varmistetaan käsin pölyttämällä. Tarvitsee  lämpimän, aurinkoisen ja suojaisan kasvupaikan terassilla, patiolla tai kasvihuoneessa. Avomaalla viljely onnistuu lämpiminä kesinä. (eko siemen)

********************************************************

Yksivuotiset köynnöskasvit, Ruukku 9x9x10cm   3e/ruukku

Köynnöskrassi Tropaeolum majus Useita taimia ruukussa. Värisekoitus, oransseja ja keltaisia kukkia.  Korkeus 200-300 cm. Tuetaan. Aurinkoon tai puolivarjoon. Kukkia ja lehtiä voi käyttää koristeena esimerkiksi salaateissa ja syödä.

Pensaskrassi Tropaeolum majus Nanum: Useita taimia ruukussa. Korkeus 40 cm. Värisekoitus oransseja ja keltaisia kukkia. Aurinkoon tai puolivarjoon. Kukkia ja lehtiä voi käyttää koristeena salaateissa ja syödä.

Pikkuköynnöskrassi, Tropaeolum minus: Tip Top Bright Rose.  Kukkien väri on kirsikkaroosa ja lehdet ovat vihreät. Sopii viljeltäväksi amppeliin, ruukkuun, laatikkoon tai vaikkapa lavaan, Köynnöstävä, mutta hillittykasvuinen. Korkeus n. 20cm. Kukat ovat kauniisti lehtien yläpuolella. Uusi luettelossa!

Ruusupapu, Phaseolus coccineus: Rehevä ja nopeakasvuinen, kasvaa n. 2-4 m korkeaksi. Näyttävä koriste- ja hyötykasvi. Kukat valkoisia tai punaisia,  niitä voidaan käyttää salaatissa koristeena. Palot kerätään nuorina, keitetään ja syödään pensaspavun tapaan. Aurinkoinen kasvupaikka, tuettava.

***************************************************************

Kääpiösamettikukka, Tagetes tenuifolia  Ruukku 9x9x10 3e /ruukku

oranssi tai keltainen Viljellään kuten ryhmäsamettiruusua.Viihtyy auringossa tai puolivarjossa.  Kasvutapa tiivis ja pensastava. Kukkii runsaasti, helppohoitoinen ja säänkestävä.  Käytetään myös maustamiseen ja ruokien ja kakkujen koristeena.


Ryhmäsamettikukka Tagetes linnaeus Burning Embers: 9cm ruukku 3e/ruukku 

Yksivuotinen kesäkukka ja ryhmäkasvi. Siro pensasmainen kasvutapa. Oranssinpronssinpunaiset kukat, liuskaiset lehdet ovat vihreät. Kukkii heinäkuulta myöhäiseen syksyyn.. Aurinkoinen kasvupaikka, istutus mielellään runsasravinteiseen multamaahan. Kulttuuriperintölajike 1920 luvulta.Alkuperä Linnen Hammarbyn tila, Ruotsi Uusi luettelossa! Viljelyssä vain pieni määrä.


****************************************************

Orvokit: 1e/ruukku

Sarviorvokki, Viola cornuta, pienikukkainen runsaasti kukkiva orvokki.

Värit: Raspberry(viininpunaisia, laventelin sävyjä), True Blue(Sininen),

White (valkoinen), Purple Face ( Violetti vaalealla läiskällä, tumma keskusta), Lilac Ice (vaaleanlila), Black Delight (hyvin tumma)


Tarhaorvokki, Viola wittrockiana: Frizzle Sizzle F1 Mini Mix Värisekoitus ripsureunaisia pienikukkaisia orvokkeja, kukan halkaisija 3-4cm. Uusi luettelossa!

*********************************************************
Koristekasvit:

Yksivuotisia kukkia:

Tuoksuherne: Lathyrus odoratus: Ruukku 9x9x10, 3 tainta/ruukku, 3e/ruukku

Yksivuotinen köynnöskasvi, kasvaa kaksimetriseksi ja tarvitsee tuennan. Pitkävartiset, suuret kukat ovat lilan, valkoisen, sinisen, vaaleanpunaisen tai helakanpunaisia. Hyväntuoksuinen, käytetään leikkokukkana. Aurinkoinen ja runsasravinteinen kasvupaikka. Huom! Koko kasvi on myrkyllinen, myös siemenet.


Jättiverbena:Verbena bonariensis: ruukku 9x9x10 5e/ruukku

Komea, lila kesäkukka, joka kasvaa yli metrin mittaiseksi. Kukkii heinäkuusta syyskuulle. Viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla, mutta veden tarve on vähäistä. Kukkapenkkeihin tai suuriin ruukkuihin. Jättiverbena on monivuotinen, mutta ei menesty meillä talven yli ulkona. Taimien juurakot voi talvettaa viileässä.

***********************************************

Zinnia l. Oppineittenkukka, Zinnia elegans: 1 taimi / 8 cm ruukku  2e/ruukku:

Daaliakukkainen, suuret kukat täysin kerrotut, korkeus 90-100 cm. Kukkivat keskikesästä syksyyn.

Benary´s Giant ryhmä: Värisekoitus, jossa lilan, punaisen, valkoisen, oranssin, lohenpunaisen tai keltaisen värisiä kukkia.

Salmon Queen: Pehmeän punaisen värinen kukka.

Isabellina: vaalea kukkainen (vaaleankeltainen/valkoinen)

Queen lime orange: limen värinen keskus ja terälehtien reunat oranssinpunertavan sävyiset.

Envy: Limen väriset kukat

Whirligig improve mixture: puolikaktuskukkainen daalia, väriseos. Korkeus 65cm

***********************************************

Kiinanasteri, Callistephus chinensis, 1 taimi/ 8 cm ruukku  2e/ruukku

Bonita Mix; Korkeus n. 60cm, täysin kerrotut kukat ovat halkaisijaltaan  n. 5cm. Hyvä leikkokukka kestävyys. Värisekoitus lila, vaaleanpunaisia, valkoisia ja punaisia kukkia.

King Size Apricot: Vaalean aprikoosit kerrotut kukat ovat halkaisijaltaan n. 8 cm. Kasvaa n. 90-100 cm. Vahvat varret.Hyvä leikkokukka.

King Size Mixture: Värisekoitus. Kerrotut kukat ovat halkaisijaltaan n. 8cm. Kasvaa n. 90-100cm. Vahvat varret, hyvä leikkokukka.

Palette Pink: Yksinkertaiset pinkit kukat keltaisella keskustalla. Hyvä leikkokukka.

********************************************

 Kosmoskukka, Cosmos bipinnatus 1 taimi/8 cm ruukku 2e/ruukku

Xsenia: syvän vaaleanpunaiset kukat hehkuvat valosta riippuen myös terrakotan väreissä. Erittäin kaunis kasvi. Haarova kasvutapa, tukevat varret. Ryhmäkasviksi kukkapenkiin, suurehkoon astiaan tai leikkokukaksi.

Cupcakes blush: Kauniit vaaleat, hieman sisäänpäin kupertuvat kukat, sävyttvvät hennon vaaleanpunaisella. Korkea hyvin haarova kasvi vaatii tuennan. Hyvä leikkokukka kestävyys.

***********************************************

**********************************************

Kesädaalia, Dahlia x hortensis,  1 taimi/ ruukku   2e/ruukku  

Pompon Mix

Viihtyy ilmavassa ravinteikaassa kasvualussa. Aurinkoinen ja lämmin paikka, taimiväli 20-30 cm. Värisekoitus: punaisia, valkoisia, keltaisia, pinkkejä. Korkeus n.50cm 

**********************************************

Revonhäntä, Amaranthus, 1 taimi/ ruukku  3e/ruukku 

Amaranthus hybridus subst.cruentus:

Oeschberg , pystykasvuinen tummanpunainen 80-100 cm

Amaranthus cruentus:

Hot Biscuit: Lämpimät oranssinruskeat kukat, kukinta keskikesästä pakkasiin. Pystykasvuinen. Korkea, yli metrin.

Amaranthus sanguineus nanus:

Green Thumb, pystykasvuinen, vihreät kukat 50cm *********************************************

Hopeaeukalyptus, eucalyptus gunnii,  useampi taimi ruukussa  6e/ 9cm ruukku

 Ehtii kasvaa kesän aikana isommassa ruukussa komeaksi pensaaksi. Monivuotinen:talvehtii viileässä ja valoisassa.  

********************************************

Koristekurpitsa, Cucurbita pepo, Warted mix 9x9x10 ruukku, 3e/ruukku

Sekoitus muhkuraisia, päärynän ja pyöreänmallisia keltaisia, vihreita, oransseja, raidallisia ja yksi- ja monivärisiä. Käytetään koristeena, säilyvyys useista viikoista kuukausia.

**********************************************


Taimet on viljelty luonnonmukaisessa Novarbon turvehiekka tai turvemulta seoksessa.

 Lannoitteena on käytetty lisäksi Novarbon nestemäistä lannoitetta sekä kanankakkarakeita.

Novarbo on Biolanin nykyinen tuotemerkki ammattiviljelijöille.

Käytämme ennakoiden ja tarvittaessa biologista torjuntaa.

Siemenet pyritään ostamaan saatavuuden mukaan Luomu- laatuisina, merkintä hinnastossa (eko) .

Emme kuitenkaan kuulu viralliseen luomutarkkailuun eli emme ole hakeneet siihen.

Taimia on saatavilla portaittain huhtikuun viimeiseltä/toukokuun ensimmäiseltä viikolta lähtien.

Myöhemmin istutettavat taimet (kurpitsat, avomaankurkku, krassit, maissit) valmistuvat pääsääntöisesti myyntikuntoisiksi toukokuun keskivaiheilla ja lopulla.

Metsälammen Puutarha, y-tunnus 1300029-6

Metsänojantie 277, 25500 Perniö

Facebook: Metsälammen puutarha

Tiedustelut ja myynti: Tiina Juvonen tiinakettu@gmail.com tai 050-5912387